Benda Bilili!

lördag 12 november 11:30

År: 
2010
Språk: 
Genre: 
Längd: 
1 tim 25 min
Åldersgräns: 
Barntillåten

Vissa filmer tillkommer av en slump! Så var det med Benda Bilili, vars upphovsmän egentligen skulle göra en dokumentärfilm om slumområden och för detta syfte reste till Kinshasa i Kongo. Men väl på plats var det helt andra influenser, händelser och intressen som gjorde att de i stället gav sig i kast med att följa ett gäng hemlösa polioskadade musiker som framförde låtar och texter de själva hade skrivit.

Regissörerna Barret och de La Tullaye hade inte en aning om att projektet skulle innebära fem års arbete! Allt detta syns och märks i filmen som på ett spontant, för att inte säga lite naivt, men aldrig tillrättalagt eller 'konstruerat' sätt, skildrar dessa utsatta människor och musiker. Och det sker till ett rejält gung och härliga låtar!

Bandet, som går under namnet Staff Benda Bilili (vilket lär betyda "se bortom utseendet"), har under dessa år fått möjlighet att både spela in skivor och genomföra flera världsturnéer. Hela filmen blir också en mycket positiv betraktelse över musikens alla möjligheter, inte minst för ett dokumentärfilmargäng som gillar det de gör.

Kommentera

Kommande filmer

Mitt hjärta är finskt

Mitt hjärta är finskt

sön 23 feb 10:00
Parasit

Parasit

ons 19 feb 19:00
sön 23 feb 19:00
Porträtt av en kvinna i brand

Porträtt av en kvinna i brand

ons 26 feb 19:00
sön 1 mar 19:00