Miral

onsdag 9 november 16:30

År: 
2010
Språk: 
Genre: 
Längd: 
1 tim 52 min
Åldersgräns: 
Från 11 år

Julian Schnabel har gjort sig känd som en filmregissör vars ämnesval inte dikteras av vare sig stora budgetar, eller strävan att nå en maximalt stor publik. Hans tidigare filmer ger lätt intrycket av att vara personligt valda berättelser samstämmiga med hans konst-, livs- och människosyn. Där återfinns Basquiat - den svarte rebellen, Before Night Falls och inte minst Fjärilen i glaskupan, av många ansedd som hans bästa film.

I Miral ger han en bild av den till synes ändlösa konflikten mellan Israel och palestinierna. Skildringen tar sin utgångspunkt i den internationella överenskommelsen efter andra världskriget, återger en sann historia om Hindi Husseinis barnhem och slutar vid tiden för det så kallade Oslo-avtalet. Vi får följa kvinnor från tre generationer - kvinnor som var och en hanterar denna konflikt på sitt eget sätt.

Det kan inte ha varit lätt att som amerikansk jude skildra denna konflikt med utgångspunkt från tre palestinska kvinnor, men Schnabel lyckas med att både skapa ett historiskt perspektiv på konflikten, samtidigt som han ger utrymme för brännande skildringar av personer och händelser som passerat revy i den internationella medievärlden.

Kommentera

Kommande filmer

Mitt hjärta är finskt

Mitt hjärta är finskt

sön 23 feb 10:00
Parasit

Parasit

ons 19 feb 19:00
sön 23 feb 19:00
Porträtt av en kvinna i brand

Porträtt av en kvinna i brand

ons 26 feb 19:00
sön 1 mar 19:00