Vi ställer in våra visningar under våren

Läs mer här

Orlando

söndag 26 mars 15:00

År: 
1992
Språk: 
Genre: 
Längd: 
1 tim 34 min
Åldersgräns: 
Från 7 år

En RE:ODEON-film som visas i samarbete med Skövde Filmstudio. Biljetterna säljs via biljettkassan/infodisken i Skövde Kulturhus. Medlemmar i Föreningen Skövde Filmfestival och i Skövde Filmstudio betalar 50 kr när de visar upp sitt medlemskort eller säsongskort i biljettkassan. Icke-medlemmar betalar 70 kr och kan köpa biljetten både över disk och via internet, www.skovde.se/kulturhuset

Orlando medverkade när den kom till att en diskussion, till och med debatt, uppkom kring bland annat hur starkt våra beteendemönster och uppfattningar är knutna till vår egen tid och problematiken med att överskrida alla mer eller mindre fastlagda könsrollsmönster. Filmen är egentligen inte uppbyggd kring en intrig eller handling i vanlig mening, utan en iscensättning av hur det skulle kunna tänkas vara att leva i olika tidsepoker, både som kvinna och man.

Det tar sin början i England på 1600-talet under Elisabeth I där Orlando – suveränt gestaltad av Tilda Swinton genom alla epoker och karaktärer – rör sig i hovkretsarna och får ynnesten att ta emot självaste drottningen i den vackra bostad han disponerar. Drottningen utlovar en attraktiv belöning, Orlando får behålla fastigheten för evigt, under förutsättning att han ständigt förblir ung, fräsch och ungdomligt attraktiv. Orlando lovar och Orlando gör!

Det blir en fascinerande och fantasifull resa genom seklerna där Orlandos olika uppdrag, yrken och verksamheter blir till något mer än enbart en scenografisk och klädmässig förändring. Var tid har sin egenhet, sin unika identitet om man så vill. Förändringarna kan vi iaktta och kanske småle åt, men framför allt också reflektera över. Vari består vår egen tids "identitet"? I hur hög grad är vi alla påverkade - till och med ett resultat - av miljö, tidsströmningar, attityder och normer? Hur politiskt korrekta är vi? Kan vi motstå tidens och den epoks allehanda konsekvenser som vi lever i?

Filmens regissör, Sally Potter, fick ett brett internationellt genombrott med Orlando, baserad på Virginia Woolfs roman med samma namn. Efter den framgången har hon endast gjort fem filmer, vilka inte alls nått Orlandos framgångar. I Sverige är förmodligen Tango Lesson från 1997 och Ginger och Rosa från 2012, de mest sedda och kända. Nu lär hon färdigställa en ny film – The Party – efter eget manus som beräknas ha premiär i år.

Svenska Filminstitutet Cinemateket

Kommentera

Kommande filmer

Marias Paradis

Marias Paradis

mån 13 apr 19:00
Människans lott

Människans lott

mån 25 maj 19:00