Paranoid Park

söndag 9 november 16:30

År: 
2007
Land: 
Språk: 
Längd: 
1 tim 25 min

Efter två filmer om stora mediala händelser, Elephant (om Columbinemassakern) och Last Days (Kurt Cobains självmord), fortsätter Gus van Sant i Paranoid Park att utveckla sitt personliga bildberättande, där kameran bokstavligen tränger sig på karaktärerna. En av van Sants styrkor är att hitta en ton i dialogen som fångar stämningarna och vilsenheten hos många av dagens tonåringar.

Paranoid Park är en skateboardpark i Portland. Huvudpersonen Alex har hittat en frizon där. Han blir inblandad i en tragisk händelse och ställs inför det klassiska dilemmat – ska han berätta sanningen eller hålla det inom sig och försöka leva med skuldbördan? Temat känns igen från film- och litteraturhistorien, bl a från Brott och straff. Med hjälp av Alex dagbok nystas historien långsamt upp.

Van Sant hittade skådespelarna via My Space, och de charmar publiken med sin naturlighet. Wong-Kar-Wais hovfotograf Christopher Doyle skapar magiska bilder och det varierade soundtracket är som vore det zappat från en tonårings iPod.

Kommentera

Kommande filmer

Mitt hjärta är finskt

Mitt hjärta är finskt

sön 23 feb 10:00
Parasit

Parasit

ons 19 feb 19:00
sön 23 feb 19:00
Porträtt av en kvinna i brand

Porträtt av en kvinna i brand

ons 26 feb 19:00
sön 1 mar 19:00