Perkele 2 - bilder från Finland

måndag 23 april 19:00

Originaltitel: 
Perkele 2. Kuvia Suomesta vuonna 2016
År: 
2017
Land: 
Språk: 
Genre: 
Längd: 
1 tim 29 min
Åldersgräns: 
Från 15 år
Samling: 

Filmen visas i samarbete med Finlandsinstitutet och Skövde kommun. Den visas med finskt tal och svensk text.

Perkele 2 - bilder från Finland, Jörn Donners uppföljare till hans film Perkele! Bilder från Finland (1971) är ett försök att illustrera den enorma förändring som skett i republiken under 45 år.

Grundfrågan lyder: Är det värt att leva och dö eller knulla i dagens Finland? Berättelsen är subjektivt självcentrerad kring sin upphovsman och skildrar därför Jörn Donners lyckade hjärtoperation våren 2016 och anknyter vid slutet av berättelsen till det faktum att hans hjärta tycks fungera utmärkt.

I filmen intervjuas ett urval vanliga finländare, därutöver också en läkare specialiserad på fertilitetsrådgivning, detta med tanke på den låga nativiteten i landet. Ett annat undantag är en icke namngiven irakier, ett av många livsöden om vars framtid i landet ingen vet.

Utöver intervjuerna av unga och vuxna människor, försöker Perkele 2 - bilder från Finland ge en analys av de stora antalet asylsökare 2015-2016 via Torneå, men filmen tar också kritiskt ställning till landets regering och dess politik.

I filmen konstateras att den stora majoriteten av landets befolkning lever ekonomiskt bättre än någonsin under sin historia, trots stora statsfinansiella problem, ökad arbetslöshet och en hårt kritiserad regering, som dock har stöd av riksdagens majoritet.

Meningen med den resa som filmen företar till olika delar av landet är själva resan.

Finlandsinstitutet
Finsk Film
Skövde kommun

Kommentera

Kommande filmer

Christoffer Robin & Nalle Puh

Christoffer Robin & Nalle Puh

ons 23 jan 19:00
sön 27 jan 19:00
Colette

Colette

ons 30 jan 19:00
sön 3 feb 19:00