Poesi

tisdag 8 november 21:00

Originaltitel: 
Shi
År: 
2010
Land: 
Språk: 
Genre: 
Längd: 
2 tim 19 min
Åldersgräns: 
Från 15 år

Mija är en mogen dam med intresse för färgrika klänningar och hattar. Hon har ett nyfiket och öppet sinne, och hon bestämmer sig för att börja på en poesikurs. Inspiration hämtar hon i sitt vardagsliv, där hon plötligt upptäcker sådant hon inte riktigt lagt märke till förut. Hennes närmaste är hennes barnbarn, en tonårspojke. Denne pojke blir indragen i en obehaglig våldtäktshistoria, och Mija blir tvungen att besluta sig för hur hon ska hantera den situation som uppstår.

Det här är en film om en i stort sett vanlig kvinna, som försörjer sig som personlig assistent (för att använda ett svenskt begrepp). Det är en film om mestadels vanliga mänskliga bekymmer, men vanliga bekymmer kan vara stora bekymmer och hur vi hanterar dem kan vara livsavgörande.

Lee Chang-dong vann 2010 pris för bästa manus i Cannes med den här filmen. Huvudrollen spelas av Yun Jeong-hie, en rutinerad filmskådespelerska.

Poesi är Chang-dongs femte långfilm sedan debuten 1999. Av dessa fem filmer är det bara Milyang från 2007 som visats i Sverige.

Kommentera

Kommande filmer

Mitt hjärta är finskt

Mitt hjärta är finskt

sön 23 feb 10:00
Parasit

Parasit

ons 19 feb 19:00
sön 23 feb 19:00
Porträtt av en kvinna i brand

Porträtt av en kvinna i brand

ons 26 feb 19:00
sön 1 mar 19:00