Historia

Olavi Virta - En oförglömlig röst

Köp biljett▸
Icke-medlemsbiljett: 70 kr
Medlemsbiljett: 50 kr
Medlemskort köper du i vår kassa.
Kortet måste kunna visas upp när vi river din biljett.

Colette

Köp biljett 30 jan▸
Köp biljett 3 feb▸
Icke-medlemsbiljett: 90 kr
Medlemsbiljett: 60 kr
Medlemskort köper du i vår kassa.
Kortet måste kunna visas upp när vi river din biljett.

Skratta eller dö

Filmen utspelar sig sommaren 1918, då inbördeskrigets strider var över och tiotusentals som stridit på den röda sidan satt inspärrade på fångläger i Finland. Arbetsföreningens teaters ledare Tivo Parikka (Matti Suosalo) blir dömd till döden, men han och hans teatertrupp erbjuds en makaber möjlighet. Filmen baserar sig delvis på en sann historia.

Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap

Några nattvandrare stoppas av tyska soldater på den brittiska kanalön Guernsey som var ockuperad under andra världskriget. Deras räddning blir att de påstår sig vara på hemväg från ett föreningsmöte. I berusat tillstånd improviserar de fram namnet i filmens titel och sedan måste de faktiskt ordna litteraturkvällar på riktigt för att inte avslöjas av tyskarna. Skådespelarinsatserna är strålande och regissören Mike Newell har tidigare gjort "Fyra bröllop och en begravning". I filmen förmedlas en sann hyllning till litteraturen och kärleken.

Ingenjör Andrées luftfärd

Om 1970-talet var ett nydanande decennium i amerikansk film började motsvarande förändring i den svenska filmvärlden redan under 1960-talet. Svenska Filminstitutet tillkom. I stort sett parallellt såg en annan filmrevolution dagens ljus när protesterna mot konventionell svensk filmproduktion haglade i Bo Widerbergs stridsskrift Visionen i svensk film - "insulär och mumifierad" skrev han.

The Post

På Washington Post kämpar Kay Graham (Meryl Streep), USA:s första betydelsefulla kvinnliga utgivare, tillsammans med den tuffe redaktören Ben Bradlee (Tom Hanks) mot huvudkonkurrenten och regeringen för att publicera läckta dokument om Vietnamkriget. De riskerar sina karriärer och sin frihet i kampen för yttrandefrihet och sanning.

Historien utspelas på 70-talet men känns rykande aktuell.

Sidor

Subscribe to RSS - Historia