Historia

Ingenjör Andrées luftfärd

Om 1970-talet var ett nydanande decennium i amerikansk film började motsvarande förändring i den svenska filmvärlden redan under 1960-talet. Svenska Filminstitutet tillkom. I stort sett parallellt såg en annan filmrevolution dagens ljus när protesterna mot konventionell svensk filmproduktion haglade i Bo Widerbergs stridsskrift Visionen i svensk film - "insulär och mumifierad" skrev han.

The Post

På Washington Post kämpar Kay Graham (Meryl Streep), USA:s första betydelsefulla kvinnliga utgivare, tillsammans med den tuffe redaktören Ben Bradlee (Tom Hanks) mot huvudkonkurrenten och regeringen för att publicera läckta dokument om Vietnamkriget. De riskerar sina karriärer och sin frihet i kampen för yttrandefrihet och sanning.

Historien utspelas på 70-talet men känns rykande aktuell.

Okänd soldat

Svenska biobesökare får nöja sig med den 47 minuter kortare internationella versionen. Okänd soldat trollbinder sin publik. Man är direkt delaktig i konflikterna och känner skräcken, vreden och tapperheten. Det luktar krutrök, mossa, fallna träd och ljud- och bildeffekterna känns autentiska, när man intimt följer mannarna i spåren. Här är skogen mäktig, svårframkomlig och förödande vacker.

Detroit

Detroit kan eller bör ses mot bakgrund av de senaste årens Black Lives Matter-rörelse i USA. Kathryn Bigelow skildrar de mycket kontroversiella, aldrig helt uppklarade upploppen i Detroit 1967, under en tid som präglades av Vietnamkriget och av kampen för de svartas rättigheter. Det är en saklig, men också engagerad och slagkraftig skildring av några av händelserna under upploppen, och det rättsliga efterspelet.

Subscribe to RSS - Historia