Frankrike

Igelkotten

Vi visar en filmatisering av Muriel Barberys fantastiska bok Igelkottens elegans. Tre speciella människor möts i ett borgerligt, elegant hyreshus i Paris: en på ytan butter och obildad portvakterska, en brådmogen 12-åring och en förmögen och gåtfull japan. Barberys ordrika monologiska tankar har Achache valt att gestalta med bilder.

Lebanon

Har man anlag för klaustrofobi är filmen Lebanon inget att rekommendera. Hela filmen utspelas inuti en israelisk stridsvagn vars unga besättning har fått marschorder mot Libanon under kriget i början av 1980-talet. Vi får ta del av deras upplevelser och erfarenheter, vilka skildras på ett så starkt och gripande sätt att även publiken i biosalongen känner av värmen, den dåliga luften - stanken i deras skitiga plåtlåda! - och nästan själva kan uppleva känslan av att alla nervtrådar är spända till bristningsgränsen och mer ligger utanpå kroppen än på sina normala platser.

Welcome

Filmen Welcome handlar om 17-årige kurden Bilal som kommer till Calais som illegal flykting från Irak. Bilals mål är är att ta sig till London där hans flickvän bor. Men att ta sig till England som illegal flykting är inte så lätt, visar det sig.

Oceans

En film om att som människa vara fisk bland fiskar, att röra sig tätt intill vita hajar eller ta sig fram som havskräfta i skaldjurens rike. Filmen börjar med frågan: Ett barn frågade mig vad havet är - vad skulle jag svara? Oceans är kanske svaret. Det barn som önskar en definition av havet är Perrins son, Lancelot Perrin.

Gainsbourg - ett legendariskt liv

Regissören Joann Sfar gör här sin andra version i bilder av Serge Gainsbourgs liv. Filmens manus bygger på Sfars seriealbum Gainsbourg; Hors champ. Hors champ betyder i filmsammanhang det som inte syns eller hörs på film, men som åskådaren kan föreställa sig och fylla i.

En sydfransk affär

Suzanne (Kristin Scott Thomas), en fastlåst hemmafru och tvåbarnsmor, känner att livet har stannat. Hennes man är läkare och de lever ett på ytan sett rikt liv – men hur står det till mellan dem egentligen? Suzanne vill börja arbeta som kiropraktor igen och garaget hemma skall göras om till mottagning. Frestelsen, svårigheten eller förlösningen, vilket man nu vill, uppstår i form av den yngre spanske hantverkaren som hennes man motvilligt hyr in.

Sidor

Subscribe to RSS - Frankrike