Spanien

Biutiful

Iñárritu, med filmer som Älskade hundar, 21 gram och Babel bakom sig, gör återigen ett kraftfullt avtryck med Oscarsbelönade Javier Bardem i huvudrollen som den svårt cancersjuke Uxbal i ett smutsigt Barcelona. Att balansera upp ett liv med två små barn, kriminalitet och en annalkande död är fruktansvärt. Hur skall det bli sedan?

Oskuldens tid

Äpplet faller inte långt från trädet. Ridley Scotts dotter, Jordan Scott, imponerar i sin regidebut med Oskuldens tid, en berättelse om besatthet, passioner och svartsjuka på en engelsk internatskola.

Hierro

Man kanske kan tro att vatten och öar rent teoretiskt avgränsar ett problem och att den begränsade ytan av en ö, omgiven av vatten, skulle göra det enklare och mer överskådligt att både lokalisera och lösa ett problem. I den spanska filmen Hierro är det inte så enkelt. I denna subtila och genomarbetade film, som utspelas på den kanariska ön Hierro, är problemet ändå undflyende, och ön och dess invånare laddade med hotfulla stämningar.

Oceans

En film om att som människa vara fisk bland fiskar, att röra sig tätt intill vita hajar eller ta sig fram som havskräfta i skaldjurens rike. Filmen börjar med frågan: Ett barn frågade mig vad havet är - vad skulle jag svara? Oceans är kanske svaret. Det barn som önskar en definition av havet är Perrins son, Lancelot Perrin.

Brustna omfamningar

Pedro Almodóvar har gjort sig känd för färgsprakande och dramatiska filmer, ofta med starka kvinnor i fokus, som Kvinnor på gränsen till nervsammanbrott, Allt om min mamma och Tala med henne. I hans senaste skapelse, Brustna omfamningar, liksom i Att återvända, spelar Penélope Cruz huvudrollen.

Faustas pärlor

Faustas pärlor ger oss i publiken en både gripande och realistisk inblick i vad den peruanska befolkningens fått utstå under terrorns tid då militärdiktatur rådde i landet och som nu präglar många av dem även sedan striderna upphört.

Sidor

Subscribe to RSS - Spanien