Konstfilmklubben visar Aelita

27 nov 2019

Torsdag den 5 december visar Konstfilmklubben den sovjetiska science fiction-stumfilmen Aelita från 1924, regisserad av Jakov Protazanov. Efter filmen följer ett samtal som leds av Kulturstrateg Sanjin Pejkovic. Tid: 17.00-20-00. Plats: Konstmuséet i Skövde Kulturhus.

”Anta… odeli… uta…” Ett kryptiskt telegrafmeddelande når jorden. En svartsjuk ingenjör härleder det till Mars och dagdrömmer om den röda planetens drottning. Jakov Protazanovs revolutionära science fiction-fantasi skildrar, genom huvudpersonens inre kaos, den politiska förvirring som uppstod efter Lenins död. Med makalös art déco-scenografi och masscener var Aelita den dittills dyraste filmproduktion som gjorts i Sovjetunionen.

Filmen handlar om ingenjören Los, som bygger en rymdraket och reser till Mars. När han kommer till Mars finner han att planeten är en totalitär stat som styrs av ett väktarråd, med Aelita som marionett-drottning. Los och hans kamrater börjar sprida socialistiska budskap till marsianerna, som gör revolution.

Filmen är en vacker studie i hur ideologiska tankar om socialism spreds på 1920-talet och var baserad på Aleksej Tolstojs roman med samma namn. Kostymer och delar av scenografin skapades av den futuristiska konstnären Aleksandra Ekster.

Film är i dag en uttrycksform för en stor mängd olika berättande där dokumentär, spelfilm och konstverk ofta uppträder i nära kontakt. Konstfilmklubben är ett samarbete mellan Konstmuseet och kulturstrateg Sanjin Pejkovic. Dialogpartners är Lars Kristensen på spelutbildningarna Skövde Högskola, filmföreningarna i Skövde och Skövde Konstskola. Efter visningen följer ett samtal med publiken och inbjudna gäster. Kom och samtala med oss!Fri entré

https://www.facebook.com/events/2301395609983748/