Vad hände med Baby Jane?

lördag 4 november 15:00

Originaltitel: 
What Ever Happened to Baby Jane?
År: 
1962
Land: 
Språk: 
Genre: 
Längd: 
2 tim 14 min
Åldersgräns: 
Från 15 år

Filmen visas otextad med engelskt tal.

Biljetter säljes via info-disken i Skövde kulturhus. Pris: 70 kr. Medlemmar i Föreningen Skövde Filmfestival betalar 50 kr mot uppvisande av medlemskort och du som har Skövde Filmstudios säsongskort  får  också biljett för 50 kr

Två Hollywoodlegender i samma film – blir det blixt och dunder, eller outhärdlig pyspunka? I fallet Vad hände med Baby Jane? är en överväldigande majoritet av uppfattningen att här bjuds det på kontinuerlig intensitet och spänning, och en hel del urladdningar! För att kunna ta del av en modern tappning av envigen mellan Joan Crawford och Bette Davis under inspelningen av den här filmen, finns det en rykande färsk tv-dramatisering kallad Feud med Jessica Lange och Susan Sarandon.

Bette Davis och Joan Crawford hade under sin glans dagar på 1930-talet lagt filmvärlden för sina fötter tack vare medverkan i ett betydande antal högkvalitativa filmer vars framgångar till en inte obetydlig del kunde tillskrivas deras skicklighet som skådespelare. Men ingen av deras karriärer var en dans på rosor. Att vara kvinna med filmkontrakt med ett av de stora Hollywoodbolagen innebar, i betydligt högre grad än för männen, att de fick finna sig i att behandlas som en vara att hanteras av bolagsdirektörerna på det sätt som föll dem in. Vilka filmer de tilldelades att medverka i, bestämdes nästan uteslutande av bolagsledningarna. Men både Davis och Crawford var två av de kvinnor i Hollywood som kraftfullt, men med varierande framgång, agerade för sina rättigheter. När filmbolagen negligerade Bette Davis, eller gav henne mediokra roller, satte hon in stora annonser i branschtidningarna – "Jobb sökes"!

Filmen Vad hände med Baby Jane? blev en stor internationell framgång för dem båda, liksom för filmens regissör Robert Aldrich. Han var en framträdande regissör i amerikansk film under både 1960- och 70-talen (bl a storfilmen 12 fördömda män, Ulzanas Raid med Burt Lancaster, och Raketbas 3, för att ta några exempel). Filmen om de två äldre systrarna vars film- och skådespelarkarriärer de sedan länge lagt bakom sig, men som lett till rivalitet och avundsjuka, skapade nästan en ny genre: äldre damer med mentala problem som inte drar sig för drastiska metoder gentemot familj och vänner. Några år senare fortsatte både Robert Aldrich och Bette Davis på den inslagna vägen och gjorde Hysch, hysch Charlotte, men då ersattes en sjuk (?) Joan Crawford av Olivia de Havilland, som för övrigt fyller 101 år 2017.

Svenska Filminstitutet Cinemateket

Kommentera

Kommande filmer

Utan nåd

Utan nåd

ons 5 sep 19:00
sön 9 sep 19:00
Bakom masken

Bakom masken

ons 12 sep 19:00
sön 16 sep 19:00